Kawa kuloodporna – jak przygotować bulletproof coffee i dlaczego warto ją pić?
2 sierpnia 2022
W ostatnich miesiącach kawa kuloodporna stała się jednym z najpopularniejszych napojów. Polecają ją dietetycy, doradcy żywieniowi, sportowcy oraz osoby na diecie keto. Wiele osób nie wie, czym tak naprawdę jest, jak ją pić, jak przygotować oraz przede wszystkim: dlaczego akurat ten rodzaj kawy stał się tak bardzo popularny. Dziś postaramy się wszystko wyjaśnić.
Kawa kuloodporna – skąd taki pomysł?
Na pomysł dodania tłuszczu do kawy wpadł jeden z amerykańskich blogerów, który podróżował do Tybetu. Zauważył, że mieszkańcy tego kraju dodają do swoich herbat masło oraz mleko. Takie połączenie miało dawać Tybetańczykom zastrzyk dodatkowej energii, usprawniać pracę mózgu oraz poprawiać koncentrację. Amerykanin zmienił herbatę na kawę, a mleko na średnio łańcuchowy tłuszcz MCT. W ten prosty sposób powstała kawa kuloodporna (ang. Bulletproof coffee).
Dlaczego kawa kuloodporna jest tak popularna?
Szczególne uznanie kawa kuloodporna znalazła wśród osób będących na diecie ketogenicznej. Warto w tym miejscu wspomnieć, iż dieta ta polega na znacznym obniżeniu spożycia węglowodanów i zamienienia ich na produkty wysokotłuszczowe. Dzięki temu węglowodany przestają być zródłem energii, a organizm zaczyna przekształcać tłuszcze w tzw. Ciała ketogeniczne, które pozwalają na właściwą pracę naszego mózgu. Konsekwencją tego jest znacznie szybszy metabolizm tłuszczu i spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Podstawą diety stają się wobec tego produkty wysokotłuszczowe, takie jak: masło, oleje roślinne, awokado, jaja, orzechy ryby, owoce morza oraz czerwone mięso.
Kawa kuloodporna idealnie wpisuje się w założenia diety ketogenicznej. Dostarcza nam sporą dawkę energii oraz, co najbardziej istotne, zapewnia uczucie sytości. Bardzo często osoby na diecie keto oraz na diecie niskowęglowodanowej wybierają ją na pierwszy posiłek. Jako alternatywa dla śniadania pozwala utrzymać uczucie sytości w pierwszej części dnia i wydłuża post przerywany (czas jedzenia i niejedzenia w ciągu doby). W konsekwencji tego organizm produkuje większą ilość ciał ketonowych i spala tkankę tłuszczową.
Kawa kuloodporna na zdrowie, czyli dlaczego warto ją pić?
Aby zauważyć pozytywny wpływ działania kawy kuloorpornej, należy dać sobie chwilę na przyzwyczajenie się i pamiętać o regularności. Do najważniejszych zalet tego napoju można zaliczyć:
- Długie uczucie sytości
- Miejszą chęć na podjadanie między posiłkami
- Mniejszą ochota na słodycze
- Zastrzyk energii i większy „power” do działania
- Przyśpieszenie metabolizmu
- Szybsze spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej
Patrząc na powyższe, warto więc wprowadzić kawę kulooodporną do naszego codziennego jadłospisu. Pamiętajmy jednak, aby tego typu zmiany wprowadzać niezbyt drastycznie, a kawa nigdy nie zastąpi nam zbilansowanej diety.
Kawa kuloodporna – jak ją przygotować?
Choć nazwa kawa kuloodporna może nieco przerazić, to samo jej przygotowanie jest banalnie proste. Podstawą są wysokiej jakości składniki, dzięki którym przygotowany przez nas napój będzie wartościowy. Do klasycznej kawy kuloodpornej potrzebujemy:
- Świeżo parzoną czarną kawę (najlepiej czysta arabica 100%) – ok 250 ml
- Masło ghee (masło sklarowane) – 1 łyżka stołowa
- Olej kokosowy MCT – 1 łyżka stołowa
Do świeżo zaparzonej kawy dodajemy olej kokosowy i masło sklarowane, a następnie szybko łączymy wszystkie składniki. Jeśli mamy taką możliwość użyjmy blendera. Wówczas kawa będzie kremowa i puszysta.
Do przygotowania kawy kuloodpornej w pracy lub podczas wakacji doskonale sprawdzi się olej MCT w pojedynczych saszetkach, który możemy zabrać ze sobą gdzie tylko chcemy.
Energia do kawy czy masło sklarowane – co wybrać?
Dla osób, które nie mają czasu na blendowanie swojej bulletproof coffee doskonale sprawdzi się energia do kawy. To wyjątkowe połączenie oleju kokosowego, masła sklarowanego oraz przypraw: cynamonu, wanilii i kardamonu. Wszystkie składniki zamknięte są w jednym słoiczku, który możemy zabrać ze sobą dosłownie wszędzie. Wystarczy dodać łyżkę energii do kawy do świeżo zaparzonej kawy i można cieszyć się kawą kuloodporną, tam, gdzie tylko chcemy. Mniejsze słoiczki to doskonałe rozwiązanie, żeby móc zrobić kawę w pracy, na urlopie, czy nawet dodać łyżkę tłuszczu do filiżanki kawy w kawiarni. Większy natomiast doskonale sprawdzi się w domu.
Czy warto rozpocząć przygodę z kawą kuloodporną?
Niewątpliwie rozpoczęcie tej przygody nie należy do najłatwiejszych. Przede wszystkim dlatego, że trzeba przyzwyczaić się do nowego smaku i konsystencji kawy z dodatkiem tłuszczu. Na pewno można się do niego nie tylko przyzwyczaić, lecz także szczerze go polubić. Potwierdzają to tysiące osób, dla których dieta ketogeniczna lub dieta niskowęglowodanowa stały się stylem życia, a nie sposobem na szybkie zgubienie zbędnych kilogramów. Jeśli nie znacie jeszcze kawy kuloodpornej, koniecznie spróbujcie i sprawdźcie jej energetyczne i odchudzające działanie.
Wróć do listy wpisów