Mleko kokosowe – co należy o nim wiedzieć i jak wybrać najlepsze?

Mleko kokosowe w ostatnim czasie stało się jednym z podstawowych produktów w naszej kuchni. Wykorzystujemy je już nie tylko do dań kuchni tajskiej, lecz także do owsianek, koktajli, deserów, do kawy, a także jako zagęszczacz do zup i sosów. Skoro tak bardzo je lubimy i wykorzystujemy niemal codzienne, to przyjrzeć mu się bliżej. Które mleko kokosowe jest najlepsze oraz, czy na pewno w puszkach i kartonach dostajemy produkt najwyższej jakości? Okazuje się, że tylko niektóre marki oferują nam wartościowy produkt, a do reszty… zdecydowanie powinniśmy trzymać się jak najdalej.

Idealne mleko kokosowe - co powinno mieć w składzie?

Mleko kokosowe produkowane jest z miąższu kokosa. Z racji tego, że jest on bardzo gęsty, do mleka dodawana jest woda. Można więc pokusić się o stwierdzenie, że idealne mleko kokosowe to miąższ i woda. I tak właśnie jest. Jednocześnie należy pamiętać, że im więcej wsadu kokosowego, tym mleko będzie gęstsze i bardziej tłuste. Natomiast wraz z rosnącą ilością wody będzie rzadsze i… mniej kokosowe.

Niestety jak zawsze, jakość w wielu przypadkach odchodzi na drugi plan, a priorytetem staje się biznes. W konsekwencji tego we wspomnianym mleku kokosowym pojawiają się różnorakie substancje zmieniające jego właściwości (np. zwiększają intensywność zapachu), poprawiają jego konsystencję na bardziej gęstą (mimo dodania ogromnej ilości wody), a także wydłużają jego trwałość. Warto od razu podkreślić, że właśnie takiego mleka kokosowego powinniśmy się wystrzegać, ponieważ może mieć ono negatywny skutki dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Pamiętajmy więc, że mleko kokosowe to miąższ i woda. Cała reszta produktów, które mają dłuższe składy to naszym zdaniem produkty „kokosopochodne”, które z prawdziwym mleczkiem kokosowym nie mają nic wspólnego.

 

Dodatki do mleka kokosowego, których należy unikać: 

  • Przeciwutleniacze wydłużające trwałość produktu. Najpopularniejszym z nich jest E223 czyli pirosiarczyn sodu. Jest to jeden z najpopularniejszych konserwantów, który z ogromną skutecznością zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni. O ile w niewielkich ilościach został określony przez WHO jako „substancja bezpieczna”, to w większych może być przyczyną astmy, AZS, kataru czy pokrzywki. Pirosiarczyn bardzo często powoduje również ból głowy, problemy żołądkowe oraz mdłości. Pamiętajcie, że jest to substancja na masową skalę wykorzystywana przy produkcji żywności. W związku z tym, u wielu osób norma spożycia E223 (0,7 mg/1 kg masy ciała na dzień) przekraczana jest nawet o kilkaset procent. Przerażające, prawda?


  • Stabilizatory nadające gęstą i kremową konsystencję. Producenci żywności uwielbiają stabilizatory pochodzenia naturalnego, ponieważ są uznane jako bezpieczne, doskonale spełniają swoje zadanie oraz umożliwiają szybkie i skuteczne osiągnięcie idealnego efektu. Zwróćcie uwagę, czy w mleku, które stoi w waszej kuchni nie ma gumy guar (E412) lub karboksymetycelulozy (E466). Są to bardzo ciekawe dodatki spożywcze, które nie mają referencyjnej normy do spożycia, mimo tego, że mogą wywołać niepożądane reakcje, takie jak zaburzenia żołądkowo – jelitowe, wzdęcia i biegunki. Jeśli więc możemy zmniejszyć ich użycie, nie ryzykujmy z własnym zdrowiem i dobrym samopoczuciem.


  • Emulgatory, które stabilizują produkt oraz są nośnikami smaku. To właśnie dzięki nim, mimo dużego dodatku wody i zmniejszeniu ilości wsadu kokosowego, mleko kokosowe jest gęste i aromatyczne. Do najpopularniejszych należy E435, który każdego dnia znajduje się na naszym stole minimum kilkanaście razy. Związek ten w Polsce jest dopuszczony do pożycia, jednak obecnie coraz więcej mówi się o jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie. W czystej postaci byłby dla nas bezpieczny, ale niestety, nie ma tak łatwo. Bardzo często jest on zanieczyszczony niebezpiecznymi związkami, które mogą być przyczyną nowotworów. Jeśli więc tylko możecie, wybierajcie nie tylko mleko kokosowe, lecz wszystkie produkty, które nie mają go w składzie.

 

Mleko kokosowe, którego jesteśmy pewni

Jak doskonale wiecie, podchodzimy do naszej pracy z ogromną odpowiedzialnością, aby proponować wam produkty najlepszej jakości. Po przejrzeniu wielu ofert i porównaniu dziesiątek mlek kokosowych nasz wybór zawsze jest tylko jeden: mleko kokosowe marki Real Thai, w którego składzie jest ekstrakt kokosowy (85%),  woda i nic więcej!

Dla nas jest to mleko idealne, które:

  • Nie ma w składzie żadnych sztucznych dodatków
  • Jest dostępne nie tylko w puszcze, lecz także w kartoniku, który jest dla nas znacznie zdrowszy
  • Ma doskonały smak i aromat
  • Fantastycznie pasuje do potraw azjatyckich, do deserów oraz do kawy.

·         

Mamy nadzieję, że nasza analiza pomogła Wam zrozumieć, dlaczego skład mleka kokosowego jest tak istotny. Oczywiście jeśli znacie mleczka, które mają równie dobry lub nawet lepszy skład (wszystko się zmienia, a rynek żywności wykazuje się ogromną dynamiką), koniecznie dajcie znać!

Z przyjemnością je sprawdzimy, a następnie wprowadzimy do naszej oferty.

Komentarze (0)

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.